Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A közeljövő finanszírozási lehetőségei az épített örökség védelmében

2009.06.03

Az épített kulturális örökség védelme, mint társadalmunk egyik alapvető feladata, magán viseli az elmúlt másfél évtized megoldáskereső időszakának minden jellemzőjét. A társadalmi és gazdasági változások felgyorsuló ütemében az örökségvédelem is keresi a megfelelő válaszokat. Az Európai Uniós csatlakozás e téren is újabb feladatokat, kihívásokat, de lehetőségeket is kínál. Ezen feladatok mély elemző munkával és a társadalom széles rétegeinek konszenzusos együttműködésével megoldhatók, és megfelelő válaszok adhatók, a lehetőségek feltárása pedig ma még nem ismert erőforrásokat szabadíthat fel.

 


A 2004 januárjában alakult Magyar Kulturális Örökségvédelmi Egyesület fő célkitűzése a hivatalos örökségvédelem és a civil kezdeményezések összehangolása, az aktuális kérdések felvetése és a párbeszéd elősegítése. Az Egyesület ebből a célból konferencia sorozatot rendez az aktuális problémákról, amely a magyar épített örökség egy-egy kiemelkedő jelentőségű helyszínén kerül megrendezésre.


A soron következő konferencia 2005. október 14-én zajlott le a Visegrád Mátyás Király Múzeum lovagtermében. Az előadások a legégetőbb kérdést, az örökségvédelem finanszírozásának lehetőségeit igyekeztek feltárni, a törvényhozók figyelmének felkeltésével, és a nyilvánosság segítségül hívásával. A konferencia előadóit a szervezők a minél átfogóbb kép kialakítása érdekében, a hivatalos örökségvédelem és a civil terület képviselőiből kérték fel. A speciális témaválasztás okán az Egyesület a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek körén túl a közgazdászok érdeklődésére is számítottak.
A konferenciát megnyitandó, Dr. Istvánfi Gyula, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, dr. Varga Kálmán mondott bevezetőt az örökségvédelem finanszírozásának aktuális kérdéseiről.
Őt követte Dr. Wollák Katalin, a KÖH régészeti főfelügyelője, aki az Európai Unió kulturális kezdeményezéseit, a központi szervek stratégiai programjainak támogatási rendszerét ismertette a régészeti örökségvédelem finanszírozásának tükrében.
Ferencz Zoltán, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának miniszteri biztosa az örökségvédelem politikai és gazdasági helyzetéről tartott elemzést, felvázolva az állami szerepvállalás jelen feladatait, és felvetette a műemlékvédelmi lobbi szükségességét.
Az Magyar Tudományos Akadémia részéről Dr. Semjén András közgazdászt kérték fel a szervezők, aki az örökségvédelmi prioritást tükröző illeték, illetve ÁFA, a személyi jövedelemadó és a társasági adó, a helyi ingatlanadó kedvezmények formáinak gyakorlatát mutatta be az USA illetve az EU államaiban, összehasonlítva ezt a hazai finanszírozási gyakorlattal.
Őt Dr. Virágos Gábor régész az Archeosztráda Kft. képviselője követte, a régészeti örökségvédelem finanszírozási alternatíváit vázolva fel. Erő Zoltán, mint a Palatium Kft. ügyvezető igazgatója a vállalkozói szféra és gyakorlat szempontjából elemezte a nagyjelentőségű ingatlanfejlesztések tapasztalatait, és lehetőségeit az örökségvédelem területén. Példaként a Várbazárral kapcsolatos elképzeléseket elemezte.
A hazai műemlék-tulajdonosokat Dr. Varga István, a Komáromi Erőd Kht. igazgatója képviselte a konferencián. Ő a konkrét gyakorlatban mutatta be az örökségi helyszínt, mint működő intézményt. A finanszírozások lehetőségeit (támogatások, pályázatok, saját bevétel, szponzoráció, a magán befektetők bevonása) saját tapasztalatainak tükrében mutatta be.
Bendi Lajos ingatlangazdász szakértő, egyben az egyesület elnökségének tagja, az állami tulajdonos mozgásterét vázolta fel az örökségi programok finanszírozásában. Elemezte a magántőke számára vonzó örökségvédelmi projekt szempontjait, illetve ennek jogi és gazdasági feltétel rendszerét, valamint a lehetséges hitel konstrukciókat.

A konferencián elhangzottakat összegezve kitűnik, hogy a jelenkor az örökségvédelem finanszírozásában is új utak megnyitását követeli. A mai hazai műemlékvédelem nem nélkülözheti saját gazdasági értékeinek feltárását, a finanszírozási és az ingatlangazdálkodási szemléletváltást.

Visegrád, 2005. október.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.